Siv Arv: y encienden despacio su propio fuego

(Foto: Ulla Montan)

 

 

Och bränt barn

(Till Stig Dagerman)

 

Varma barn tänder elden
och ger den vidare.
Kalla barn släcker elden
och återgår till ordningen.

Ljumma barn söker upp elden
och sätter sig bredvid.
Svala barn går förbi elden
och ställer sig vid sidan om.

Heta barn lämnar elden var som helst
för att få svalka.
Frusna barn kastar sig i elden
och bli brända.

Och bränt barn skyr elden
och springer livet ur sig
eller stillar sig
och tänder sakta sin egen.

 

 

Y niños quemados

(A Stig Dagerman)

Los niños calientes encienden el fuego
y lo van ofreciendo.
Los niños fríos apagan el fuego
y regresan al orden.

Los niños tibios buscan el fuego
y se sientan a su vera.
Los niños templados se acercan al fuego
y se colocan a su lado.

Los niños ardientes dejan el fuego donde sea
para que se refresque.
Los niños congelados se tiran al fuego
y son quemados.

Y los niños quemados evitan el fuego
y se alejan de él
y se calman
y encienden despacio su propio fuego.

 

 

Siv Arb (Göteborg, 1931-2015) var poet, litteraturkritiker, översättare och redaktör. Hon var med och startade Författarcentrum 1967 och var en av initiativtagarna till Författarförlaget liksom till den årligt återkommande Poesidagen i Stockholm.

År 1950 började hon studera vid Sigtuna folkhögskola, där hon tog studenten 1955. Hon tog en filosofie kandidatexamen i Stockholm 1962 och var ansvarig utgivare för den litterära tidskriften Rondo mellan 1962 och 1964. Vidare arbetade hon som litteraturkritiker i Bonniers Litterära Magasin och i Aftonbladet under åren 1960 till 1968 samt i Expressen 1977 till 1978.

Siv Arb (Gotemburgo, 1931-2015) fue poeta, crítica literaria, traductora y editora. Ayudó a fundar el Centro de Escritores en 1967 y fue una de las iniciadoras de la Editorial de ese centro, así como del El día de la Poesía anual en Estocolmo.

En 1950, comenzó a estudiar en el colegio popular de Sigtuna, donde se graduó en 1955. Obtuvo una licenciatura en Filosofía en Estocolmo en 1962 y fue editora responsable de la revista literaria Rondo entre 1962 y 1964. Además, trabajó como crítica literaria en el magazine literario de Bonnier de 1960 a 1968 así como en el periódico Express de 1977 a 1978.

Compartir esta entrada